Witam!
Na forum jestem bardzo długo, z resztą jak wiekszość wytrawnych użytkowników, nie tylko na tym, ale również na boxingforum, bokser.org etc. I to co się na różnych forach postuje jest przerażające. Ludzie tutaj piszący, posiadają bardzo dużą wiedzę o boksie, na pewno wielu z nich większą ode mnie, ale już podkreślanie tego w postach pisanie jakim to ja jestem ekspertem i ile walk widziałem, wszyscy muszą mnie szanować jest... dziecinne i nie wiem, może świadczy o kompleksach. Ale nie o tym chciałem.
Co jest najsmutniejsze w tym wszystkim, to sztuczny podział, na tych co kochaja BKP i ich przeciwników. Jeśli się skrytykuje, któregoś z zawodników Bullita to człowiek od razu nie zna się na boksie, nie zna realiów, albo wręcz jest głupikiem, prostakiem etc. Jasne, że BKP JEST najlepszą grupą promotorską w Polsce stworzyło w Polsce największe gale boskerskie, osiągnęło najwięcej w tym sporcie. Ale faktem jest że zdarzają się gale na skrajnie niskim poziomie, gdzie dobór przeciwników jest żenujący tak jak i poziom gali. Niestety takiej opinii wyrazić nie można, bo zaraz jest się zmieszanym z błotem. Ale o ile taki PR, budowany wokół grupy, w którym stara się na siłe zamknąć usta krytykom jest poniekąd zrozumiały, tak nie rozumiem innej rzeczy... HIPOKRYZJI.
Ci ludzie, którzy tak krzyczą, że jak można krytykować Bullita, jest przecież POLSKI i jest w naszej ojczyźnie najlepszą grupą promotorską równocześnie zatracają swój patriotzm, w stosunku do innych Polaków. Walczy taki Adamek i jest on przedstawiany jako zło najgorsze. Fałszywy katolik, kryminalna przeszłość, chytry, pazerny do granic możliwości, jednocześnie kiepski bosker, który każdą walkę co wygrywa, to tylko dlatego, że jego przeciwnik był na koksach, słaby, miał gorszy dzień etc. Co więcej autora takiego "przypadkowego" zwycięstwa należy rozliczyć, wytknąć wszystkie błędy, tak że czytając taką wypowiedź ma się wrażenie, że Adamek jest mizerny, a ma wielkie szczęście. Ja nie mówię, że Tomek jest najlepszy P4P, ja tylko doceniam jego zwycięstwo, nawet jeśli jego występ nie był idealny.
Z resztą powyższe dotyczy nie tylko Adamka, tak samo było z Sosną, zero szacunku, kpienie i obrażanie pięściarza, a gdy wygrał z najlepszym przeciwnikiem w karierze próby deprecjonowania osiągnięcia.
Natomiast, gdy Jackiewicz walki nie wygrał (optycznie) to poglądy, iż wynik jest kontrowersyjny były napiętnowane i spotykały się z frontalnym atakiem. Podonie było z Diablo i jego walkami z USS.
Jak pisałem BKP jest dobrą grupą, niech buduje szacunek u kibiców takimi walkami jak Jackiewicza z Bonsu, a nie czarnym PR wszystkiego co nie nasze, lub zamykaniem ust krytykom.
Są też na forach ludzie, którzy atakują BKP za wszystko nazywają ich złodziejami i krytykują zupełnie niekonstruktynie. Walkę z takimi użytkownikami rozumiem, ale wrzucanie ich do jednego wora z tymi któych uwagi i spostrzeżenia są obiektywne i nieprzysłonietę ślepą nienawiścią już nie.
A najgorsza jest ta hipokryzja, zarzucanie użytkownikom, że w końcu to polska grupa to należy ją kochać, podczas gdy samemu bezczelnie atakuje się innych Polaków, czasami ordynarnie i bezczelnie (gdy robi to klakier) czasami z większą klasą, na zasadzie niedomówień, lub półsłówek gdy robi to bardziej zainteresowana osoba.Szkoda, że tak mają się fakty.
Ja staram się kibicować każdemu Polakowi. Strasznie podobał mi się występ Jackiewicza z Bonsu, tak samo jak zwycięsto Adamka z USS. Rozczarowany byłym Diablo z USS, czy Adamkiem z Dawsonem, niesmak wzbudził werdykt z Zaveckiem (choć oglądałem tą walkę na żywo). Niemniej rozumiem te "kontrowersyjne" zwycięstwa pięściarzy grupy BKP, takie praktyki są na całym świecie i dopółki nie przegina się pały jest to akceptowalne.
Myślę, że czytałoby się to forum i te pozostałe dużo lepiej, gdyby atmosfera była czystsza, gdyby służyło ono wymiany opinii, a nie wtrynianiu głupot innym użytkownikom, co podyktowane jest nienawiścią, osobistymi pobudkami czy czymkolwiek innym. Szanujmy boskerów, szanujmy promotorów, ich grupy wreszcie szanujmy innych użytkowników i ich zdanie, nawet jeśli jest odmienne.