Diesle z pole position !!!!! Tego jeszcze w historii nie by?o ,sensacja.Ciekawe jak przebiegnie wycig ???????????????
Diesle najszybsze w Le Mans
Rinaldo Capello, który w sobot?, w dniu rozpocz?cia 24 godzin Le Mans obchodzi? b?dzie 42 urodziny, zapewni? pole position nowemu Audi R10 TDI. Drugi wynik kwalifikacji uzyska? kolega Dindo z ekipy Audi, Marco Werner, przyhamowany przez wolniejsze pojazdy - obydwaj popisali si? najszybszymi okr??eniami po 22.00, kiedy rozpocz??a si? ostatnia cz?? pojedynku o pola startowe. Potem zespó? Joesta zaj?? si? ustawianiem samochodów na wycig. Po raz pierwszy w historii 24 Heures, diesel ruszy z pole position. Capello wygrywa? ju? czasówk? w 2001 i 2002. - Nawet nie za?o?ylimy opon kwalifikacyjnych, bo przy pot??nym momencie nie wytrzymywa?y ca?ego okr??enia. Musia?y nam wystarczy? najbardziej mi?kkie gumy na wycig - powiedzia? Dindo.
Kierowcy Henriego Pescarolo mieli k?opoty z dublowanymi samochodami i trzy kwadranse przed ko?cem zespó? zrezygnowa? z prób przecigni?cia Audi. Emmanuel Collard, najszybszy w I sektorze, straci? 3 sekundy z powodu dubli. Autor czwartego czasu, Franck Montagny tak?e nie zaliczy? czystego okr??enia.
Niesamowity Tomas Enge w pi?tym Le Mans po raz pi?ty wywalczy? pole position w klasie GT1. 5 minut przed pó?noc? wyprzedzi? Stephane Sarrazina, koleg? z Aston Martin Racing. - Kocham ten tor i nie przeszkadzaj? mi ciemnoci - powiedzia? kierowca z Liberca. - Dzi?kuj? Prodrive'owi, który da? mi najszybszy samochód.
Courage Swiss Spirit prowadzony przez Philippa Petera, wypad? na "S" d'Indianapolis. Porsche zespo?u IMSA Matmut Performance, otwieraj?ce klasyfikacj? GT2, zosta?o powa?nie rozbite przez Luc? Riccitellego na "S" de Karting. Ekipa Zytek Motorsport wymienia?a silnik w prototypie 06S. Casper Elgaard wyjecha? tu? przed zako?czeniem treningu i wbi? si? do ósemki.
Ameryka?ski kierowca Johannes van Overbeek z teamu Flying Lizard Motosport, pot?uk? si? w kraksie na rowerze i nie zosta? dopuszczony do kwalifikacji przez s?u?by medyczne ACO.
KWALIFIKACJE 1+2
1. Rinaldo Capello/Tom Kristensen/Allan McNish (I/DK/GB) Audi R10 TDI 3.30,466
2. Frank Biela/Emanuele Pirro/Marco Werner (D/I/D) Audi R10 TDI 3.30,584
3. Nicolas Minassian/Emmanuel Collard/Erik Comas (F) Pescarolo C60-Judd 3.32,584