Home    Forum    Szukaj    FAQ    Rejestracja    Zaloguj
Nowy temat  Odpowiedz Strona 1 z 2
Skocz do strony 1, 2  Następna
Motoryzacja - ciekawostki
Autor Wiadomość
Post Motoryzacja - ciekawostki 

Montoya - 367 km/godz.

Tak sobie je?dzi? po Monzy Montoya.?adnie drzewka migaj? jak si? p?dzi 367 km/h - jak oczywicie s? drzewka .

Kto zgadnie zatem jaki najwi?kszy udokumentowany przebieg ma taksówka marki Mercedes? Podpowiem, ?e chodzi o seri? 115 z lat siedemdziesi?tych.

Offline AIM Address View user's profile Send private message
Download Post Back to top Page bottom
Kierowcy Polish Racing Development - Zbigniew Szwagierczak, Jakub Golec
i Damian Sawicki – startuj?cy w barwach Logan Polska (Renault Polska), zwyci??yli w trzygodzinnym wycigu Dacii Logan w Motopark Oschersleben. Polski team wyprzedzi? drug? na mecie za?og? o 35 sekund.

Regulamin przewidywa?, ?e w ci?gu trzech godzin wycigu musz? nast?pi? minimum trzy zmiany kierowców. Konieczne by?o tankowanie i obowi?zkowy 3-minutowy postój w boksie. Zmiana opon nie by?a obowi?zkowa.

- To bardzo dobrze prowadz?cy si? samochód – powiedzia? po wycigu „Profesor” Zbyszek Szwagierczak. – Mo?e nie supermocny ale zawieszenie plus doskonale zestopniowana skrzynia biegów, daj? doskona?e efekty. Samochód bardzo dobrze wytrzyma? trudy trzygodzinnego wycigu, pod koniec nie by?o ró?nicy w jego prowadzeniu.

- Ci??ka walka zako?czona sukcesem – to s?owa Kuby Golca. - Znaj?c poprzednika Logana, z nieufnoci? podchodzi?em do mo?liwoci wycigowych tego samochodu. Jestem bardzo mile zaskoczony. To doskonale prowadz?ce si? auto.

- Bardzo fajne auto – orzek? Damian Sawicki. – Musz? przyzna?, ?e lepiej mi si? go prowadzi?o ni? Golfa. Jestem równie? zaskoczony tym, ?e samochód ten w wersji, któr? dysponowalimy, osi?ga? identyczne czasy okr??enia, jak seryjny Mercedes klasy C.

W odpowiedzi na pytanie powy?ej powiem,?e mój znajomy ma Merola chyba 300D który wierdzi,?e przejecha? nim.... 960 000 km .Swoj? drog? z ciekawoci musz? spyta? chocia?by o rocznik samochodu bo przecie? przejecha? tyle to trzeba solidnie je?dzi? 20 lat po 50 tys.km a to zdrowe tempo .

Jack wrote: 

W odpowiedzi na pytanie powy?ej powiem,?e mój znajomy ma Merola chyba 300D który wierdzi,?e przejecha? nim.... 960 000 km .Swoj? drog? z ciekawoci musz? spyta? chocia?by o rocznik samochodu bo przecie? przejecha? tyle to trzeba solidnie je?dzi? 20 lat po 50 tys.km a to zdrowe tempo .

Pewnie niektórych zaskocz?, ale te marne 960tys km to nic w porównaniu do faktycznego rekordu... zatem grecki taksówkarz 115-tk? z roku 1976 przejecha?... 4,6mln km .. i pono? ci?gle jest w eksploatacji.

Te 4,6 mlm kilometrów niestety nie jest udokumentowane. Na innym forum próbowano liczy? ile facet musialby dziennie przeje?d?a? i wychodzi?y nieprawdopodobne liczby.

Offline View user's profile Send private message
Cunctator wrote: 
Te 4,6 mlm kilometrów niestety nie jest udokumentowane. Na innym forum próbowano liczy? ile facet musialby dziennie przeje?d?a? i wychodzi?y nieprawdopodobne liczby.

Udokumentowane czy nie - tego nie jestem w stanie stwierdzi? jednoznacznie, przytaczam tylko fakty z prasy fachowej. Fakt faktem musia?by przy za?o?eniu 25 lat pracy na taksówce przeje?d?a? ponad 500km dziennie. Aczkolwiek przebiegi rz?du 1-2 mln km s? jak najbardziej realne i maj? odzwierciedlenie w rzeczywistoci.

Oczywicei przebiegi 1 mln kilometrów s? realne, natomiast z tym przypadkiem 4 mln to uwa?am, ?e taksówkarz puci? plotk? ?eby Mercedes sie tym zainteresowa?, wzi?? jego gruchota do muzeum a w zamian da? nowego

Oficjalnym rekordzist? jest VOLVO P 1800 z lat szedziesi?tych wpisane do ksi?gi Guinnessa co zrobi?o ponad 2,5 miliona kilometrów
http://www.volvocars.no/VolvoOwnership/Quality/Pride.htm

Cunctator wrote: 
...Oficjalnym rekordzist? jest VOLVO P 1800 z lat szedziesi?tych wpisane do ksi?gi Guinnessa co zrobi?o ponad 2,5 miliona kilometrów
http://www.volvocars.no/VolvoOwnership/Quality/Pride.htm

Roger Moore nie je?dzi? zatem byle czym  

Swoj? drog? to jedne z naj?adniejszych aut w historii szwedzkiej firmy.

Pomyle?, ze Volvo mog?o produkowac nie kanciasto   . No ale konkurent Jamesa Bonda musia? miec extra wóz.

Kierowca Formu?y 1 straci? prawo jazdy

W?oski kierowca Formu?y 1 Giancarlo Fisichella (Renault) straci? w niedziel? prawo jazdy. Rzymska policja zatrzyma?a go, kiedy jecha? 148 km/h w miejscu, gdzie maksymalna pr?dko? mog?a wynosi? 60 km/h.

R E K L A M A czytaj dalej  

"Zadzwoni?a do mnie niania i poinformowa?a o wysokiej temperaturze mojego dziecka" - t?umaczy? si? kierowca, który w zako?czonym niedawno sezonie Formu?y 1 zaj?? pi?te miejsce.

"Chcia?bym przeprosi? wszystkich. Zdaj? sobie spraw? z b??du i jestem zap?aci? odpowiedni mandat. Nadal b?d? równie? or?downikiem bezpiecznej jazdy" - doda? triumfator Grand Prix Australii w 2005 roku.

Rzymska policja by?a jednak niewzruszona. Stanowczo? funkcjonariuszy mo?e wynika? z tego, ?e niedziela by?a w Europie dniem pami?ci o ofiarach wypadków samochodowych.

Ciekawe jest to,?e jeden z przepisów F1 mówi,?e kierowca F1-musi mie? wa?ne prawo jazdy.-to ju? mój w?asny komentarz. Jack

Nowy temat  Odpowiedz  Strona 1 z 2
Skocz do strony 1, 2  Następna

Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Ukrytych i 1 Gość
Zarejestrowani użytkownicy: None

Permissions List