| Autor |
Wiadomość |
Jack
|
 Motoryzacja - ciekawostki
Montoya - 367 km/godz.
Tak sobie je?dzi? po Monzy Montoya.?adnie drzewka migaj? jak si? p?dzi 367 km/h - jak oczywicie s? drzewka .
____________ Był wrzesień i Grunwald i było Lenino, był Narwik i Arnhem i Monte Cassino, Jagiełło, rycerze, lotnicy, piechota. A wszystko spierdolił nam Andrzej Golota.
|
|
|
|
 |
sykes
|
Kto zgadnie zatem jaki najwi?kszy udokumentowany przebieg ma taksówka marki Mercedes? Podpowiem, ?e chodzi o seri? 115 z lat siedemdziesi?tych.
|
|
|
|
 |
Jack
|
Kierowcy Polish Racing Development - Zbigniew Szwagierczak, Jakub Golec
i Damian Sawicki – startuj?cy w barwach Logan Polska (Renault Polska), zwyci??yli w trzygodzinnym wycigu Dacii Logan w Motopark Oschersleben. Polski team wyprzedzi? drug? na mecie za?og? o 35 sekund.
Regulamin przewidywa?, ?e w ci?gu trzech godzin wycigu musz? nast?pi? minimum trzy zmiany kierowców. Konieczne by?o tankowanie i obowi?zkowy 3-minutowy postój w boksie. Zmiana opon nie by?a obowi?zkowa.
- To bardzo dobrze prowadz?cy si? samochód – powiedzia? po wycigu „Profesor” Zbyszek Szwagierczak. – Mo?e nie supermocny ale zawieszenie plus doskonale zestopniowana skrzynia biegów, daj? doskona?e efekty. Samochód bardzo dobrze wytrzyma? trudy trzygodzinnego wycigu, pod koniec nie by?o ró?nicy w jego prowadzeniu.
- Ci??ka walka zako?czona sukcesem – to s?owa Kuby Golca. - Znaj?c poprzednika Logana, z nieufnoci? podchodzi?em do mo?liwoci wycigowych tego samochodu. Jestem bardzo mile zaskoczony. To doskonale prowadz?ce si? auto.
- Bardzo fajne auto – orzek? Damian Sawicki. – Musz? przyzna?, ?e lepiej mi si? go prowadzi?o ni? Golfa. Jestem równie? zaskoczony tym, ?e samochód ten w wersji, któr? dysponowalimy, osi?ga? identyczne czasy okr??enia, jak seryjny Mercedes klasy C.
W odpowiedzi na pytanie powy?ej powiem,?e mój znajomy ma Merola chyba 300D który wierdzi,?e przejecha? nim.... 960 000 km .Swoj? drog? z ciekawoci musz? spyta? chocia?by o rocznik samochodu bo przecie? przejecha? tyle to trzeba solidnie je?dzi? 20 lat po 50 tys.km a to zdrowe tempo .
____________ Był wrzesień i Grunwald i było Lenino, był Narwik i Arnhem i Monte Cassino, Jagiełło, rycerze, lotnicy, piechota. A wszystko spierdolił nam Andrzej Golota.
|
|
|
|
 |
sykes
|
Jack wrote:
W odpowiedzi na pytanie powy?ej powiem,?e mój znajomy ma Merola chyba 300D który wierdzi,?e przejecha? nim.... 960 000 km .Swoj? drog? z ciekawoci musz? spyta? chocia?by o rocznik samochodu bo przecie? przejecha? tyle to trzeba solidnie je?dzi? 20 lat po 50 tys.km a to zdrowe tempo .
Pewnie niektórych zaskocz?, ale te marne 960tys km to nic w porównaniu do faktycznego rekordu... zatem grecki taksówkarz 115-tk? z roku 1976 przejecha?... 4,6mln km .. i pono? ci?gle jest w eksploatacji.
|
|
|
|
 |
Cunctator
|
Te 4,6 mlm kilometrów niestety nie jest udokumentowane. Na innym forum próbowano liczy? ile facet musialby dziennie przeje?d?a? i wychodzi?y nieprawdopodobne liczby.
|
|
|
|
 |
sykes
|
Cunctator wrote: Te 4,6 mlm kilometrów niestety nie jest udokumentowane. Na innym forum próbowano liczy? ile facet musialby dziennie przeje?d?a? i wychodzi?y nieprawdopodobne liczby.
Udokumentowane czy nie - tego nie jestem w stanie stwierdzi? jednoznacznie, przytaczam tylko fakty z prasy fachowej. Fakt faktem musia?by przy za?o?eniu 25 lat pracy na taksówce przeje?d?a? ponad 500km dziennie. Aczkolwiek przebiegi rz?du 1-2 mln km s? jak najbardziej realne i maj? odzwierciedlenie w rzeczywistoci.
|
|
|
|
 |
Cunctator
|
Oczywicei przebiegi 1 mln kilometrów s? realne, natomiast z tym przypadkiem 4 mln to uwa?am, ?e taksówkarz puci? plotk? ?eby Mercedes sie tym zainteresowa?, wzi?? jego gruchota do muzeum a w zamian da? nowego
Oficjalnym rekordzist? jest VOLVO P 1800 z lat szedziesi?tych wpisane do ksi?gi Guinnessa co zrobi?o ponad 2,5 miliona kilometrów
http://www.volvocars.no/VolvoOwnership/Quality/Pride.htm
|
|
|
|
 |
sykes
|
Cunctator wrote: ...Oficjalnym rekordzist? jest VOLVO P 1800 z lat szedziesi?tych wpisane do ksi?gi Guinnessa co zrobi?o ponad 2,5 miliona kilometrów
http://www.volvocars.no/VolvoOwnership/Quality/Pride.htm
Roger Moore nie je?dzi? zatem byle czym
Swoj? drog? to jedne z naj?adniejszych aut w historii szwedzkiej firmy.
|
|
|
|
 |
Cunctator
|
Pomyle?, ze Volvo mog?o produkowac nie kanciasto  . No ale konkurent Jamesa Bonda musia? miec extra wóz.
|
|
|
|
 |
Jack
|
Kierowca Formu?y 1 straci? prawo jazdy
W?oski kierowca Formu?y 1 Giancarlo Fisichella (Renault) straci? w niedziel? prawo jazdy. Rzymska policja zatrzyma?a go, kiedy jecha? 148 km/h w miejscu, gdzie maksymalna pr?dko? mog?a wynosi? 60 km/h.
R E K L A M A czytaj dalej
"Zadzwoni?a do mnie niania i poinformowa?a o wysokiej temperaturze mojego dziecka" - t?umaczy? si? kierowca, który w zako?czonym niedawno sezonie Formu?y 1 zaj?? pi?te miejsce.
"Chcia?bym przeprosi? wszystkich. Zdaj? sobie spraw? z b??du i jestem zap?aci? odpowiedni mandat. Nadal b?d? równie? or?downikiem bezpiecznej jazdy" - doda? triumfator Grand Prix Australii w 2005 roku.
Rzymska policja by?a jednak niewzruszona. Stanowczo? funkcjonariuszy mo?e wynika? z tego, ?e niedziela by?a w Europie dniem pami?ci o ofiarach wypadków samochodowych.
Ciekawe jest to,?e jeden z przepisów F1 mówi,?e kierowca F1-musi mie? wa?ne prawo jazdy.-to ju? mój w?asny komentarz. Jack
|
|
|
|
 |
|
|