| Autor |
Wiadomość |
trochebitny
|
 Poczatek Laika
Witam na forum.
Powinienem zaczac od zaznaczenia, ze moja sytuacja jest zdecydowanie rozna od wiekszosci tutaj. Nie mam zamiaru trenowac boksu profesjonalnie. Mam 29 lat od 10 cwicze na silowni (z dluzszymi lub krotszymi przerwami). Jednak zauwazylem, ze brakuje mi dynamiki udezenia. Sama sila ma niewiele wspolnego z ciosem i zwinnoscia. Mialem problemy z kolanami wiec nie chcialbym zwiekszac wagi (obecnie okolo 85kg).
Interesuje mnie jak zaplanowac treningi silowe i jakie suplementy moga byc pomocne. Mam juz rekawice sparringowe 10 oz Olympus (prezent od zony na zachete wiec nie mialem wplywu na marke  ) pozostaje mi kupno worka i tutaj tez chcialbym sie poradzic (waga, rozmiar itp).
Zaznaczam, ze interesuje mnie boksowanie typowo amatorskie dla polepszenia wlasnego samopoczucia.
|
|
|
|
 |
Tomek90
|
 Re: Poczatek Laika
Najlepiej byłoby, gdybyś zaczął treningi pod okiem jakiegoś trenera w np. klubie bokserskim. Jeśli nie masz takiej możliwości, to cóż... pozostały treningi w domu. Worek, skakanka, gruszka, obciążenia w postaci hantli lub profesjonalnych rękawic z obciążeniem - to powinno starczyć na początek. Piszesz, że brakuje Ci dynamiki uderzenia. Na początek potrenuj pozycję bokserską, pracę nóg, proste uderzenia itd. Później zapytaj kolegów z forum lub zadzwoń do jakiegoś trenera i zapytaj co możesz z tym zrobić. Tak w ogóle, jeśli mam być szczery, treningi w domu to fatalne treningi w porównaniu do tego, co możesz zrobić pod okiem doświadczonego trenera.
Pozdrawiam,
Tomek
|
|
|
|
 |
trochebitny
|
Dzieki za rady. Wiem ze w treningi w klubie sa nieporownywalne z warunkami domowymi. Ale po pierwsze nie bardzo mam warunki do uczeszczania do klubu (mieszkam za granica) a po drugie wiek juz nie ten  i nie dal bym rady cwiczyc z mlodszymi  . Za to mam w garazu dosc dobrze wyposarzona silownie, miejsce na worek i dwoch szwagrow do sparringow. Pozostaje pytanie czy dac spokoj z cwiczeniami silowymi czy po prostu zmienic system treningow (mniejsze obciazenia i wiecej powtorzen ??? czy skupic sie na jakis konkretnych cwiczeniach ???). Jeszcze raz dzieki za rady i sorki za brak polskich znakow ale ich nie mam
|
|
|
|
 |
Tomek90
|
Mniejsze ciezary, wiecej powtorzen, duzo biegania, pompki, czyli wszystko to, co "robi dobrze" kondycji. Masz 29 lat i twierdzisz, ze jestes za stary... Nie jestes! Idz na boks, cwicz, trenuj, daj z siebie wszystko - impossible is nothing
|
|
|
|
 |
drzejson
|
Witam,
Jeżeli już 10 lat trenujesz na siłowni to musisz mieć niezłe mięśnie  Jeżeli chodzi Ci o szybkość wykonywanych ciosów rękami to zalecam zmniejszenie ćwiczeń na bicepsa a skupić się w większości na tricepsie, on właśnie jest odpowiedzialny za cios (chociażby zwykły prosty), biceps tylko przeszkadza. Kiedyś w jednym z programów o sztukach walki mądry trener porównał uderzanie "pakerów" do samochodu. Człowiek który ma wielkiego bicepsa myśli że ma niewiadomo jak silny cios ręką i napina go niemiłosiernie kiedy chce uderzać i właśnie taki cios można porównać do wciśnięcia w samochodzie na raz gazu i hamulca, jest jeden wielki ryk a samochód nie rusza  Tak samo z uderzeniem, niepotrzebnie napinany miesięń który tylko osłabia cios.
|
|
|
|
 |
Dies
|
A jak wygląda Twój trening na siłowni?
3-4 x w tygodniu i na każdym inne grupy mięśniowe? Typowa masówka?
To weź na jakiś czas zmień na 3 x w tygodniu i na każdym treningu robisz wszystkie grupy mięśniowe i nie więcej niż 3 serie na grupę. Po jednym ćwiczeniu na grupę. Taki trening ogólno rozwojowy.
Zacznij od jednej serii. Na następnym treningu dwie, a następnym 3. Bardzo ważne jest rozciąganie każdej grupy po ćwiczeniu. Ciężary to około 1/3 maksymalnego. A potem zwiększasz.
Na początku będziesz czuł niedosyt w porównaniu do ciężkich treningów siłowo-masowych. Ale potem poczujesz lekkość koordynacyjną.
Do masówki można potem wracać i przerywać ją ogólno rozwojowym by nie sztywnieć.
Pamiętaj o rozciąganiu, nawet wydających się mało potrzebnych grup. Tutaj zawarte jest sztywnienie i brak dynamiki.
|
|
|
|
 |
drzejson
|
Słuchaj sie kolegi, bardzo dobrze pisze. Jeszcze dodam, że kiedyś używałem takiego treningu na siłowni z książki "System Joe Weidera", gorąco polecam.
|
|
|
|
 |
Dies
|
Dodam jeszcze, że ilość powtórzeń w serii to w przedziale 8-12 (16 jeśli chodzi o wytrzymałość).
Gdy dochodzisz do 12, to dokładasz 2,5kg. Wtedy punktem wyjścia jest 8, a jak dojdziesz do 12 to 2,5 więcej. I tak dalej.
Sama seria nie powinna trwac więcej niż 2minuty i miec m niej niż 8 powtórzeń.
Oczywiście może być różnie, a to tylko wskazówki.
Notuj wyniki, a przerwy między seriami 2-3min. Możesz potem skracać czas. Warto go dokładnie mierzyć, bo czas między seriami też świadczy o formie. W przerwach wypoczynkowych możesz rozciągac mięśnie.
Po treningu ogólnorozwojowym można poobijać worek i traktować to jako spalacz tłuszczu.
|
|
|
|
 |
|
|