Home    Forum    Szukaj    FAQ    Rejestracja    Zaloguj
Nowy temat  Odpowiedz Strona 1 z 1

Uraz paliczka
Autor Wiadomość
Post Uraz paliczka 

Pytanie do osób zwiazanych z medycyn? sportow? a w szczególnoci z boksem.

Image

Chodzi o uraz d?oni a konkretnie paliczka w cz?ci dalszej tj. II stawu.

1) Uraz powsta? w wyniku uderzenia zacini?t? pi?ci?.Gdyby d?o? by?a obanda?owana zapewne urazu by nie by?o .Kiedy pi?? natrafi?a na opór  pi?? przycisn??a palce do k??bu d?oni mocno przyginaj?c je w stawach dalszych.Palce sta?y si? sine i bolesne.

2) Wystapi? obrz?k stawów dalszych paliczka IV i V (chyba tak si? je numeruje o ile dobrze pami?tam). I koniec paliczków wraz z p?ytka pacznokciow? jest zgi?ty. Ruchomo? jest zachowana , tak zgi?cie jak i prostowania (upoledzone ,ze wzgl?du na obrz?k stawu ???)

3) RTG - nie wykaza?o z?ama? lub oderwania przyczepów kostnych ciegien mi?ni.

PYTANIE :

Jaki to uraz ???
a) Czy te? torebka stawowa zosta?a rozerwana ?
b) Czy zerwane zosta?o jakie ci?gno czy wi?zad?o ?
c) Inny uraz
d) Jak to leczy? ?

W zwi?zku z tym ,?e uraz bardzo przypomina uraz d?oni boksera szukam pomocy na forum i licz? na pomoc praktyków.[/img]

oj Jack, chyba robisz jakas podpuche tutaj. w moim odczuciu (a wiesz kim jestem z zawodu) jest ruptura retinaculi tendis musculi flexoris digitorum profundi? (nie jestem pewien)
[/i]articulotionis interphalangeae proximalis digitis quarti cum dislocatio tendis m. flexoris profundi?[/i]

Jacek oczywiscie to tylko moj domysl, ale jakby  przyszedl do mnie pies z czyms takim to takie rozpoznanie wstepne bym postawil, nie wiem jaki czas temu to Ci sie stalo, ale jesli miesiac, dwa temu, a przeprostosc w stawie paliczkowym blizszym wzmaga sie i zgiecie patologiczne w stawie paliczkowym dalszym takze to autentycznie podejrzewalbym zerwanie troczka

Offline View user's profile Send private message
Download Post Back to top Page bottom
Sta?o si? dwa tygodnie temu.

Albo zerwanie albo naderwanie.Akurat po?yczy?em atlasy Soboty i nie mam gdzie to dok?adnie obejrze?.

Ca?y czas jest du?y obrz?k stawów.Troch? mnie to dziwi bo przy zerwaniu chyba powinno ju? by? lepiej.Z drugiej strony ruch jest zachowany ale podejrzewam,?e za prostowanie mo?e odpowiada? i inny mi?sie?.

Niby ?y? si? z tym da cho? to prawa r?ka ale strasznie mnie wkurza.No i niezbyt ?adnie wygl?da.

Jack jesli to troczek, to trzeba zrobic jego rekonstrukcje, w przeciwnym razie parologiczne ukontowanie bedzie sie poglebiac, a stawowi grozi atrtitis/periartrits ankylopoetica et deformans i trwaly przykurcz miesnia

p.s. Jack z czego robisz specjalizacje, bo czasami potrzebuje pomocy jakiegos leakrza z medycyny czlowieka i nie bardzo mam sie kogo spytac

a do czasu konkretnego badania usztywnilbym tekigo palucha, wczesniej podajac do- i okolostawowo diprophos-niech ci jakis kumpel zrobi zastrzyk, a jak sie boisz dlugotrwalego sterydu to po prostu dexametson-obrzek zapalny ustapi w ciagu max 2 dni, jesli torebka jest peknieta to nie bedzie az tak rewelacyjnego efektu

By?em z tym u ortopedy konowa?a i puci? mnie do domu z ?yczeniami du?o zdrowia.Mo?e trzeba si? wybra? do ortopedy od d?oni  

Rekonstrukcja mi nie na ... r?k?     . Bo jak im nie wyjdzie to dojd? do ?okcia    .

Nowy temat  Odpowiedz  Strona 1 z 1

Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Ukrytych i 1 Gość
Zarejestrowani użytkownicy: None

Permissions List