|
Strona 1 z 7
|
 | XXXMiędzynarodowy Turniej Bokserski - O Złotą Rękawice Wisly |  |
| Autor |
Wiadomość |
POLboks
|
 XXXMiędzynarodowy Turniej Bokserski - O Złotą Rękawice Wisly
„ZŁOTA RĘKAWICA WISŁY” ZOSTAJE NA REYMONTA
Wreszcie się udało! Po kilku latach bezskutecznych starań, Złotą Rękawicę Wisły zdobył pięściarz Białej Gwiazdy! Uczynił to Mateusz Rzadkosz. I trzeba powiedzieć, że zrobił to w sposób niezwykle efektowny. Nasz zawodnik, walczący w kategorii do 75 kg, stoczył w finale porywający bój z nie byle kim, bo aktualnym mistrzem Niemiec juniorów Denisem Bektesi. W pierwszej rundzie bokserzy badali się wzajemnie, trzymając szczelnie gardę. Stąd też celnych ciosów nie zadali zbyt wiele. W drugim starciu postanowili jednak diametralnie zmienić obraz pojedynku. Pierwszy zaatakował Rzadkosz, lecz Bektesi skutecznie odpowiedział. Na początku drugiej minuty Rzadkosz, kontynuując natarcie, trafił rywala dwukrotnie na dół. Zawodnik z Homberga zgiął się w pół, a sędzia ringowy zarządził liczenie. Mateusz spróbował rozstrzygnąć walkę, lecz zrobił to zbyt chaotycznie. Niemiec przetrwał napór wiślaka, a potem sam przeszedł do ataku. Kilka razy trafił Mateusza, a że ten nie pozostał mu dłużny, byliśmy świadkami naprawdę ostrej, męskiej wymiany ciosów. Runda remisowa, ze wskazaniem na Rzadkosza.
Obserwując drugie starcie, plan Mateusza na trzecią rundę wydawał się prosty – zaatakować dół rywala. No i już w pierwszej minucie okazało się, że Rzadkosz wie o tym doskonale. Skuteczny lewy, poprawka prawym i pod Niemcem ponownie ugięły się nogi. Liczenie. Kolejna akcja. Wiślak pięknie trafia prawym. Oczywiście na brzuch. Kolejne liczenie. Mateusz szykuje się do następnego ataku. Nie będzie go jednak musiał przeprowadzać. Zawodnik niemiecki nie zamierza kontynuować walki. Tak więc RSC i piękne zwycięstwo wiślaka.
Sukces Rzadkosza nie był jedynym odniesionym dzisiaj przez naszych zawodników. W pierwszej walce dnia byliśmy świadkami ładnego pokazu boksu w wykonaniu pań. Patrycja Nalepa przez całą walkę bardzo umiejętnie odpierała ataki mistrzyni Niemiec Luisy Kempin. Kontrowała przy tym skutecznie, a jej zejścia z linii ciosu robiły wrażenie. Także na sędziach, którzy orzekli niejednogłośne zwycięstwo Patrycji. Brawo! Pokonać najlepszą zawodniczkę naszych zachodnich sąsiadów, to jest coś.
Nie powiodło się za to Szymonowi Domoniowi. Jego pojedynek z wicemistrzem Polski kadetów Michałem Ostrowskim (Cios-Adamek Gilowice), był przeciwieństwem walki Nalepy. To wiślak atakował, a jego rywal kontrował. Na tyle skutecznie, że zdaniem sędziów minimalnie wygrał. Domoń pokazał jednak bardzo ambitny i efektowny boks.
W kategorii seniorów, w wadze do 69 kg, mieliśmy w finale braterski pojedynek dwóch wiślaków. Tym razem lepszy okazał się Gabriel Skrabalak, który 2:1 pokonał Adriana Ozymko.
Podsumowując trzydniowe zmaganie w obiektach Białej Gwiazdy, należy podkreślić, że poziom był bardzo zróżnicowany. Kilku, może nawet kilkunastu bokserów, zaprezentowało naprawdę wysokie umiejętności. Część pokazało średnią dyspozycję, przed niektórymi zaś jeszcze bardzo dużo pracy. Na pewno cieszy duża liczba zgłoszonych. Patrząc zaś na zaangażowanie organizatorów, można być spokojnym o przyszłość imprezy. Jeśli udałoby się jeszcze spowodować, aby zawody te znalazły się w kalendarzu Polskiego Związku Bokserskiego... Ale to już sprawa niezależna od Wisły.
Gratulacje dla wszystkich uczestnikow, zwyciezcow, sztabu trenerskiego Wisly i dla Ciebie Mateusz za glowna nagrode sklada POLboks - POLSKIRING
|
|
|
|
 |
POLboks
|
 Re: XXXMiędzynarodowy Turniej Bokserski - O Złotą Rękawice W
"Złota rękawica Wisły" dla Mateusza Rzadkosza
JAROSŁAW K. KOWAL
W hali przy ul. Reymonta kosze poszły do kąta i stanął ring. Turniej o Złotą Rękawicę odbył się po raz 30.
Patronat nad imprezą objęli Dariusz Michalczewski i Tomasz Adamek, ale pod ich nieobecność największe zainteresowanie podczas niedzielnych finałów budził Krzysztof Włodarczyk. Kibice przywitali mistrza świata brawami, a bokserzy (i bokserki) mieli nadzieję, że powtórzą chociaż część jego sukcesów. - To rzadkość, ale czasami zdarza się, że na takich turniejach rodzą się przyszłe gwiazdy. Nie widzę tu jednak żadnego promotora, który szukałby potencjalnego mistrza. Niestety, amatorski boks stoi w Polsce na średnim poziomie - tłumaczy mistrz świata WBC w kategorii junior ciężkiej.
Miejsce obok niego tuż przy ringu zajął Jerzy Kulej, dwukrotny mistrz olimpijski. - W tym mieście czuć bokserski klimat. Doceniam to, co robią działacze w Krakowie. W Polsce jest niewiele ośrodków, które tak dobrze traktują amatorski boks. I chociaż dzień wcześniej do godz. 2 w nocy komentowałem mecze, to o 6 wsiadłem do pociągu, by tu przyjechać.
W pierwszej walce starły się jedyne kobiety. Po wyrównanym pojedynku Patrycja Nalepa z Wisły Kraków pokonała Luisę Kempin, mistrzynię Niemiec, która zamierza wkrótce rozpocząć studia na Uniwersytecie Jagiellońskim.
Zwyciężczynię komplementował Kulej, ale nie pozwolił jej odetchnąć. Niedługo po ogłoszeniu werdyktu doskoczył do niej z pytaniem, dlaczego kilka razy z rządu pozwoliła się trafić rywalce prawym prostym. I przypomniał jej, że w Londynie w 2012 roku kobiecy boks zadebiutuje na igrzyskach olimpijskich.
W niedzielę wyłoniono w sumie 19 zwycięzców w różnych kategoriach wiekowych oraz wagowych i rozdano dodatkowe puchary. Dwie statuetki odebrał Tomasz Winiarski, szkoleniowiec Wisły (dla najlepszej drużyny turnieju i najlepszego trenera). Złotą Rękawicę - nagrodę główną - założył Mateusz Rzadkosz, również z Wisły. Taką samą zdobył kiedyś Adamek, który obecnie przymierzany jest do walki z którymś z braci Kliczko.
Kulej: - Poziom był bardzo wysoki. Kraków na szczęście idzie do przodu. Zawodnicy po gongu nie cofali nogi, ale od razu napierali do przodu. To ważna zmiana i tak właśnie uczył legendarny "Papa" Stamm. A więc wracamy do tego, co polskiemu boksowi przyniosło sukces.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków
|
|
|
|
 |
artur
|
widzę Polboks że z Tygryskiem to on już nie ma za wiele współnego  Gratuluję i pozdrawiam!
|
|
|
|
 |
POLboks
|
widzę Polboks że z Tygryskiem to on już nie ma za wiele współnego  Gratuluję i pozdrawiam!
Zapraszam na sylwestra w szalasie , jest szansa ze bede tam wrzeszczal przez 8 godzin
|
|
|
|
 |
POLboks
|
|
|
|
|
 |
POLboks
|
Wypadek nie złamał pięściarza
BOKS. XXX Turniej o "Złotą Rękawicę Wisły" dla Mateusza Rzadkosza
Mateusz Rzadkosz ze złota rękawicą Zanim do ringu w finałowym dniu zawodów wszedł 17-letni zawodnik Wisły Mateusz Rzadkosz, sędziowie główną nagrodę planowali przyznać innego bokserowi. Jednak styl, w jakim junior Wisły rozprawił się z Denisem Bektesim, zawodnikiem niemieckiego klubu ABC Homberg, wzbudził aplauz publiczności.
Co więcej, pierwsza runda nie zapowiadała, że zwycięzcą będzie podopieczny trenera Tomasza Winiarskiego, który zawodnikiem "Białej Gwiazdy" jest dopiero od roku, a wcześniej boksował w Gilowicach - rodzinnej wsi Tomasza Adamka. - W czerwcu walczyłem już z tym chłopakiem w Niemczach, ale wtedy to rywal wygrał przed czasem. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że kilka dni przed tamtym pojedynkiem musiałem "zbić" wagę o 5 kilogramów, bo zmieniono nam kategorię - mówił szczęśliwy Rzadkosz, który w tym roku dopiero debiutował w turnieju "O Złotą Rękawicę Wisły". - W pierwszej rundzie walczyłem słabiej, bo górę wziął zbyt duży respekt przed rywalem. Poza tym trochę się "spiąłem" przed własną publicznością, a do tego nie słuchałem... trenera - uderzył się w pierś młody sportowiec, który zaczął przejmować inicjatywę w drugiej rundzie, gdy doprowadził do pierwszego liczenia Niemca.
Co ciekawe, dwa lata temu kariera Rzadkosza stanęła na zakręcie po tym, jak uczestniczył w poważnym wypadku motocyklowym. - Wracałem z bratem do domu, gdy zza zakrętu wyskoczył samochód i w nas uderzył. Odbiłem się od asfaltu i wpadłem do rowu. Miałem poważne złamanie lewej nogi, w którą trzeba było włożyć śruby. Wypadek zabrał mi aż półtora roku, ale pasja do motocykli nie przeszła - śmieje się 17-latek, choć ścigacze zdecydował się zamienić na crossy i quady.
http://kiks.tv/2010/12/wisla-odzyskala-zlota-rekawice/
|
|
|
|
 |
Boss-ski
|
gratulacje dla Tygryska!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
moze jakis filmik z walki by sie znalazl....?????
POLBOKS na promotora !!!!
____________  no i co sie patrzysz jak szpak w 50 groszy
|
|
|
|
 |
BoxingTeam
|
|
|
|
|
 |
POLboks
|
Wczoraj Mateusz w pierwszym pojedynku w tym roku zanotowal zwycięstwo przed czasem nokautujac bylego mistrza Polski. Co lepsze to ponoc dostal powolanie do kadry i obecnie jest na zgrupowaniu w Zakopanem.
|
|
|
|
 |
POLboks
|
W pierwszym pojedynku mistrzostw Polski Mateusz wygral walkowerem. Przeciwnik nie wyszedl do ringu. W eliminacjach do mistrzostw bylo podobnie, dwoch przeciwnikow nie pokazalo sie w ringu. Czekamy na jutro.
|
|
|
|
 |
|
|
 | |  |
|
Strona 1 z 7
|
Users browsing this topic: 0 Registered, 0 Ukrytych i 1 Gość Zarejestrowani użytkownicy: None
|
nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum nie możesz edytować swoich postów na tym forum nie możesz kasować swoich postów na tym forum nie możesz głosować w ankietach na tym forum You cannot attach files in this forum You cannot download files in this forum You can post calendar events in this forum
|
|
|
|
|